28 Şubat 2014 Cuma

Tane olmaktan vazgeç! başak olmayı seç.

Bir kaç gün önce tekne ile Eminönü ne giderken "hayalini kurduğum ve dilediğim yerde hala neden olamadığımı" sordum kendime  ve bana tavanını yükselt ve kuşlara bak " dedi içimdeki ses. Martılar karadan fazla uzaklaşamıyor ve tekneyi takip ediyorlardı. Ben de kendimi birilerini takip ederken ve kıyıdan fazla ayrılmaya korkar buldum.
Sonrasında geçen gün gelen bir Danışanın "Yol Arkadaşım " dediği bir yakını ile sohbetimiz sırsında bana dediği şu sözü hatırladım.
buğday tanesi toprağa düştükten sonra buğday tanesi olmaktan vazgeçmediği takdirde toprağa karışır ve çürür gider. Buğday tanesi, tane olmaktan vazgeçtiği an başak olur ve milyonlarca tanenin oluşmasının başlangıcı olur. "Tane olmaktan vazgeç ve sen de başak olmayı seç"  derken buldum kendimi..

Tavanını yükselt ne demek diyebilirsiniz. hani bir öykü vardır. zıplayan pireler: Öğrenilmiş çaresizlikle ilgili psikologlar bir pire deneyi yaparlar. Pirenin ne kadar zıpladığını ölçerler ve 50 cm zıpladığını görürler. Pireyi yüksekliği 30 cm olan cam kavanoza koyarlar. Kavanozun ağzını kapatırlar. Kavanozun altından ısıtırlar. Pire ısındıkça zıplar ve zıpladıkça kapağa çarpar. Bir süre sonra pire kapağa çarpmamak için 29 cm sıçrar, düşer. Ama kapağa çarpmaz. Pire bunu alışkanlık haline getirdikten sonra kavanozun kapağını açarlar. Pire hala 29 cm sıçrıyor. Halbuki eskiden 50 cm sıçrardı. Pire bu deneyle 29 cm' den fazla sıçrayamayacağını öğrenir.
Öğrendiğimiz çaresizliklere dur deyip, tavanları mızı yükselterek olduğumuz kalıptan çıkmaya karar verelim artık. İncecik bir dal üzerine konan bir kuş, o daldan düşmeyeceğine inanır. Çünkü o küçük bir kıpırdanmada kırılabilecek dala değil, kendi kanatlarına güvenir.  
Kendi kanatlarınıza güvenin. emanet kanatlarla değil, kendi kanatlarınız la uçmaya karar verin. 
Martılara bak demişti içimdeki ses. JONATHON LİVİNGSTON'ın MARTI isimli kitabını hatırladım. Özedtini ve anafikrini eklediğim MART;I Kitabındaki anafikir gibi ; KİTABIN ANA FİKRİ :
Durum ve şartlar ne olursa olsun,kendimizi hiçbir zaman sınırlamamalıyız.İstediğimizde her şeyin üstesinden gelebililecek kapasiteye sahip olduğumuzu bilmeliyiz.
MARTI KİTABIN ÖZETİ :
Jonathan bir martı sürüsünde yaşayan fakat diğer martılardan
farklı hareket eden bir martıdır.Diğer martılar gibi teknelerin arkasından yiyecek savaşı yapmayan,bütün zamanını uçmaya ayıran bir martıdır.Bu düşüncesinden anne ve babası çok rahatsız olurlar.Bu sebeple Jon uçma ile ilgili fikirlerini açığa vurmak istemez.
Bir gün jon uçma eğitimi için sürüden ayrılır.Çok hızlı uçuşlar ve dönüşleri dener.Başaramayınca sürüye katılmayı ve onlar gibi davranmaya karar verir.Bu sırada gece olmuştur.Birden aklına martıların gece uçuş yapamayacağı gelir.Kendi sınırlarını aşmaya ve özgür olmaya karar verir.Sürü yaşamına katılmaktan vazgeçer.Bütün martlara bunu anlatmak ister.Sürüye katılabilmek için uçar.Sürü bölgesine geldiğinde martı kurultayının kurulduğunu görür ve “özgür olabiliriz,uçmayı öğrenebiliriz” diye bağırır.Yaşlı kurultay başkanı Jon’u lanetleyerek sürüden dışlar.Jon uçarak kayaların çok ötesine gider.Orada uçmayı çok iyi öğrenir,birçok hüner kazanır.
Daha sonra kendisi gibi dışlanan martı Sullivan ve Chiang ile tanışır.Onlar çok daha iyi uçabilmektedirler.Chiang çok yaşlı ve tecrübelidir.Jon Chiang’dan çok sey öğrenir.Daha sonra Chiang cennete uçmayı başarır.
Jon özgürlüğün tadını ve onlara uçmayı öğretebilmek için sürüsüne dönmeye kara verir.Süllivan buna karşı çıkar.Kendisini dışlayanların yanına gitmemesini ister.Fakat Jon bir şeyin farkındadır.”Eğer benim dışlandığım gün birisi bana bunları öğretseydi;şimdi çok daha ötelerde olacaktım” der.

Jon sürü bölgesine döner ve orada uçmak isteyen martılara ders verir. Hergün uçmak isteyen martı sayısı artmaktadır.Öğrencisi Fletcher Jon gibi düşünen ve sürüden dışlanan bir ögrencisi dir. Sürüden nefret eder.
Fletcher,sürü bölgesine bir gün dalış yapar.Önüne uçmaya yeni başlayan yavru bir martı çıkar.Anında takla atarak kayaların üstüne yönelir.Bütün martılar öldüğünü zanneder. Fakat hayatta kalıp bu uçuşu başarabilmiştir.Daha sonra niyetinden vazgeçer. John ona yeni ve genç bir öğretmen olduğunu söyler.Sınır olmadığını ve özgürlüğün tadını diğer martılara öğretmesini ister ve gözden kaybolur.

F. HANDAN SENAN