29 Ağustos 2013 Perşembe

Evren net kararlardan hoşlanır.

Dileklerinizi Evren e gönderirken net ve kararlı mı gönderiyorsunuz? Evren net kararlardan hoşlanır. Beklediğinizi gerçekten beklemeniz gerekir. Tereddütte kalırsanız gelen gecikir veya gelmez..
 F. Handan SENAN

Önce Sen! Sonra Başkaları!

 


Morali bozuk bir arkadaşınızın, çocuğunuzun, sevdiğinizin üzülmesini engeller misiniz? Onun üzüntüsüne çare arar mısınız? kendinizi morali bozuk, çok üzgün bir arkadaşınız olarak düşünün ve sevdiğinizi mutlu etmek için nasıl konuşuyor, ona/ onlara nasıl davranıyorsanız öyle konuşun ve öyle davranın kendinize!
Çevrenizdeki herkes gitse de siz hep sizin için varsınız. o nedenle kendinize önem verin ve ilk önce kendinizi sevin sevindirin.
F. Handan SENAN


15 Ağustos 2013 Perşembe

Güven ve İnan!

Yüzmeyi Denizin En Derin Yerinde Öğrenir İnsan


 İşe girdiğiniz ilk günlerde hatırlayın, yapmanızı istedikleri işler, gözünüze ne kadar zor ve ne kadar ulaşılmaz gelirse bir o kadar yapılmaz olurdu, zorlaşırdı. Oysa kabul ederek, kendinize inanarak yaptığınızda her işin sonucuna, her sorunun çözümüne çabucak ulaşabilirsiniz.
Hangi iş, hangi konu, hangi istek üzerinde inatlaşır ve içinizdeki korkularınızla mücadele etmeye başlarsanız, o işin içinden çıkmakta zorlanırsınız. Çünkü acabalar, korktuklarınızı karşınıza çıkarmakta gecikmez, çekişme işi uzatır, sürünceme de kalır. 
Kendimle ilgili anlatacağım dil öğrenme serüvenim bu konuya güzel bir örnek teşkil edecektir. Yirmili yaşlarımın sonunda İngilizce öğrenmeye karar verdim. Çünkü Orta ve Yüksek Öğrenimim sırasında Fransızca dili eğitimi almıştım. Okul kayıtlarında yabancı dil kura ile seçiliyor ve çekilen kuralarla yüksek öğrenime kadar seçilen dilin eğitimi veriliyordu ve o günün şartları ile bir de dersi evde çalışmayan birisi olan ben Fransızca dilini çok sevsemde Bonjour, Ça'avas, :Pardonnez moi, Au revoire, Mademoiselle, Monsieur, madam ..vb dışında bir kaç cümleden başka Fransızcaya dair kelime ve cümle biriktiremeden okullarımdan mezun oldum.Fransızcayı çok seviyordum ama öğrenip konuşabileceğime dair güven ve inancım sanırım azdı. Çünkü çocukluğum ve ergenlik çağımda utangaç ve kendine güvenemeyen bir birey olarak yetiştiriliyordum. 
İş ilanlarında İngilizce bilenler tercih edildiği için 20 'li yaşlarımın sonunda kursa gitmeye başladım. İlk seneler; İngilizce sayı sayma, , alfabede harfleri doğru telaffuz etmeye çalışma, selam verme, hoşçakal deme, hatır sorma ve teşekkür etme gibi günlük kullanılan kelime ve sözcükleri öğrenebildim. Çok hızlı öğrenemediğim için kendime kızıyordum ama çaba da göstermiyordum.  Bankada çalışmaya başladığım yeni böliümde yurtdışı bankalarla  teleks, faks ve telefon ile iletişime geçme durumunda kaldım. İlk gün zorlanacağım, yapamayacağım endişesine düşsemde, arkadaşımın desteği ile denizin en derin yerine tekneden atılmışcasına canhıraş bir halde öğrendim. Yazışmalarda iyi olduğumu görünce telefonla da konuşmaya ve iletişime geçmeye başlayarak kendimi kurtaracak iş yerimin yüzünü kara çıkartmayacak duruma gelmiştim. 
Ne gariptirki iş yerinde bu süreçte ilk günün dışında 
"Yapamamki. Ben nasıl yaparım?"
endişesi taşımadan eğlenerek ve çokça keyif alarak bu işi kotarabilmiştim. İşim gereği konuşup yazıştıkça öğreniyor, pratikleşiyor ve kendimi bu sayede daha iyi hissediyordum.
Şimdi şunu daha iyi anlıyorum;keyifle ve sevgiyle yapılan her iş öğrenilir ve başarılır. Keyif aldığı işte insan kendini daha kolay geliştirebilir. 
Bu noktada korumacı davranan çocuklarını sözde tehlikelerden korumaya çalışan anne babalara; 
-Lütfen çocuklarınıza güvenin. Bir şeyler yapmasına, hobi ve uğraşları olmasına izin verin. Ne yapmak istiyorlarsa, yapabileceklerine inanın ve çocuklarınızın da yapabileceklerine inanmalarına ve kendilerine güvenmelerine izin verin. Sonucunda kendine güvenerek ve keyif alarak bir şeyler başardıkça siz de çocuklarınızın başarılarından gurur duyacaksınız. Her birey kendine yetecek güç ve yeterlilikte gelir dünyaya. Çocuklarınızın yapabileme gücü ve yeterliliği olduğuna inanın. Onları korumak adına kısıtlamayın. Kendinize ve çocuklarınıza sonsuz güvenin. Aynı zamanda kendinizi ve çocuklarınızı çok sevin. Çünkü Kendini Sevmeyen Kimseyi Sevmez. 
F. Handan Senan